Arhiv člankov Arhiv člankov
English version
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 5 (od skupaj 5)
Publikacija Članek
Naslovnica
Podjetje in delo, 2012⁄6-7

Vpliv ekonomske in gospodarske krize na uveljavljanje pogodbenih dogovorov - Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih

Mitja Kovač, 5.10.2012

Obligacije, Gospodarske družbe, splošni predpisi

Mitja Kovač, Podjetje in delo, 6-7/2012Članek povzema in sistematizira dosedanjo ekonomsko literaturo s področja sklepanja pogodb in analizira vpliv gospodarske krize na zakonsko ureditev preprečevanja zamud pri plačilih. Glavne ugotovitve so: (1) Zakon je popolnoma nepotreben in je vir ekonomske neučinkovitosti, ki po nepotrebnem zmanjšuje družbeno blaginjo. (2) Gospodarstvo ne potrebuje administrativnega uvajanja maksimalnih plačilnih rokov in uvajanja novih transakcijskih stroškov v obliki instituta obveznega pobota, ampak ukrep odloženega plačila, zmanjševanja administrativnih stroškov, uvajanje jamčevalnih shem, prilive svežega kapitala in druge ukrepe za zagon gospodarske rasti. (3) Obstoječe zakonske podlage s hkratnim učinkovitim delovanjem sodišč bi bile ob omenjenih ukrepih popolnoma zadostne za odpravljanje plačilne nediscipline, katere vzrok, in ne posledica je velika nelikvidnost slovenskega gospodarstva.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2011⁄5

Kaj motivira sodnike - ekonomska analiza prava

Zajc Katarina, Kovač Mitja, 1.8.2011

Sodišča

Katarina Zajc, Mitja Kovač, Podjetje in delo, 5/2011Povzetek Članek predstavlja cilje sodnikov v svetu in v Sloveniji ter njihovo motivacijo za dosego teh ciljev. Obravnava možne cilje delovanja pravosodja in razloži problem agent - principal. Opozarja na orodja motivacije in kaznovanja (korenček in palica), ki lahko motivirajo sodnike, da do
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄6-7

Predpogodbeno razkrivanje informacij: bistvena zmota in prevara

Mitja Kovač, 6.10.2010

Obligacije

Mitja Kovač, Podjetje in delo, 6-7/2010Članek povzema in sistematizira dosedanjo ekonomsko literaturo s področja sklepanja pogodb in analizira zakonsko ureditev bistvene zmote in prevare. Glavne ugotovitve so: (1) Načeloma mora informacije pripraviti in posredovati tisti, ki lahko to naredi z najnižjimi stroški. (2) Izjema od dolžnosti razkritja informacij velja za načrtno pridobljene produktivne informacije. (3) Dolžnost poštenega ravnanja pri izražanju golih mnenj in pri dajanju drugih nepreverljivih izjav je nepotrebna. (4) Razlika med laganjem in prikrivanjem informacij je irelevantna. (5) Prav nobene potrebe ni po ločenih doktrinah glede zmote, prevare in skrite napake - potrebna je enotna doktrina o dolžnosti razkritja informacij.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄6-7

Uvod v pogodbeno pravo (ekonomska analiza pogodbenega prava)

Kovač Mitja, Zajc Katarina, 6.10.2010

Obligacije

Mitja Kovač, Katarina Zajc, Podjetje in delo, 6-7/2010Članek povzema in sistematizira dosedanjo ekonomsko literaturo s področja pogodbenega prava. Uvodoma pojasni ekonomski pomen izmenjave in njene posledice za gospodarstvo kot celoto. V nadaljevanju se osredini na pregled ekonomske funkcije pogodbenega prava, torej na tista ključna dispozitivna in kogentna pravila, ki omogočajo učinkovito urejanje pogodbenih razmerij.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2009⁄2

Bistvena zmota in prevara - pravnoekonomska perspektiva

Mitja Kovač, 16.4.2009

Obligacije

Mitja Kovač, Mitja Kovač, Podjetje in delo, 2/2009Ta članek povzema in sistematizira dosedanjo ekonomsko literaturo s področja sklepanja pogodb, in, dodajajoč nekatere nove vpoglede, podaja priporočila, predloge in komentira zakonsko ureditev bistvene zmote in prevare. Glavne izsledki so naslednji: 1) Ureditev bistvene zmote in prevare v slovenskem...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Podjetje in delo(5)

Leto objave

2012(1) 2011(1) 2010(2) 2009(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: K

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov