Arhiv člankov Arhiv člankov
English version
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 5 (od skupaj 5)
Publikacija Članek
Naslovnica
Podjetje in delo, 2019⁄8

Davčna obravnava transakcij z lastnimi poslovnimi deleži

Aleksander Mavko, 1.12.2019

Davki občanov in dohodnina, Davek od dohodka pravnih oseb

Aleksander Mavko, Podjetje in delo, 8/20191. Uvod 2. Transakcije z lastnimi poslovnimi deleži kot dobiček iz kapitala 3. Transakcije z lastnimi poslovnimi deleži kot prikrito izplačilo dobička 4. Transakcije z lastnimi poslovnimi deleži kot zloraba predpisov 5. Sklep Povzetek Prispevek je odziv na stališče Finančne uprave RS, po
Naslovnica
Podjetje in delo, 2011⁄8

Prepoved tržne manipulacije na podlagi ZTFI

Aleksander Mavko, 14.12.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Aleksander Mavko, Podjetje in delo, 8/2011Prispevek obravnava pravno ureditev prepovedi tržne manipulacije z vidika Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI). Uvodoma pojasnjuje pojem tržne manipulacije in razloge za njeno prepoved. V nadaljevanju na podlagi zakona in podzakonskih aktov prikaže in razloži različne oblike tržne manipulacije ter navede in opiše najpogostejše primere. Navaja tudi predpostavke, ki morajo biti izpolnjene, da je posamezno ravnanje mogoče šteti za tržno manipulacijo.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2011⁄3-4

Prepoved poslovanja na podlagi notranjih informacij z vidika ZTFI

Aleksander Mavko, 14.6.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Aleksander Mavko, Podjetje in delo, 3-4/2011Povzetek Prispevek obravnava pravno ureditev prepovedi poslovanja na podlagi notranjih informacij z vidika ZTFI. Uvodoma pojasnjuje razloge za ureditev prepovedi poslovanja na podlagi notranjih informacij in določi področje uporabe. V nadaljevanju razloži pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, d
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄5

Transakcije z lastnimi delnicami z vidika Uredbe 2273/2003

Aleksander Mavko, 20.8.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Aleksander Mavko, Podjetje in delo, 5/2010Prispevek obravnava povezavo med določbami ZGD-1 v zvezi s pridobivanjem in odsvajanjem lastnih delnic in določbami Uredbe 2273/2003, ki predvideva izjeme od sankcioniranja zaradi zlorab trga (prepoved poslovanja na podlagi notranjih informacij in prepoved tržne manipulacije). Izjeme, ki jih predvideva navedena uredba, se vsebinsko namreč nanašajo ravno na pridobivanje lastnih delnic, in sicer v okviru programov buy-back in v okviru stabilizacije finančnih instrumentov. Na tej podlagi je torej treba ločevati med transakcijami z lastnimi delnicami na podlagi določb ZGD-1, kjer je določeno, pod kakšnimi pogoji je dovoljeno pridobivati in odsvajati lastne delnice, in med transakcijami z lastnimi delnicami na podlagi Uredbe 2273/2003, kjer je določeno, v katerih primerih so transakcije z lastnimi delnicami izvzete iz sankcioniranja na podlagi določb o zlorabah trga.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

Transakcije z lastnimi delnicami z vidika ZTFI

Aleksander Mavko, 17.6.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Aleksander Mavko, Podjetje in delo, 3-4/2010Prispevek obravnava povezavo med določbami ZGD-1 v zvezi s pridobivanjem in odsvajanjem lastnih delnic in določbami ZTFI glede zlorab trga (prepoved poslovanja na podlagi notranjih informacij in prepoved tržne manipulacije). Problematika transakcij z lastnimi delnicami z vidika zlorab trga se kaže predvsem v dejstvu, da je za sprejemanje vseh odločitev (razen pri pridobivanju lastnih delnic na podlagi pooblastila skupščine, kjer je poslovodstvo vezano na dano pooblastilo) v zvezi s transakcijami z lastnimi delnicami večinoma pristojno poslovodstvo družbe, ki pa sočasno razpolaga tudi z vsemi informacijami glede poslovanja družbe (notranje informacije) in ki ima tudi možnost na različne načine izkrivljati ponudbo oziroma povpraševanje po delnicah družbe (tržna manipulacija).
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Podjetje in delo(5)

Leto objave

2019(1) 2011(2) 2010(2)

Področja

3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLM NOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: M

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov