Arhiv člankov Arhiv člankov
English version
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

Investicijsko pravo EU - dileme na začetku celovitejšega razvoja

Janja Hojnik, 17.6.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Janja Hojnik, Podjetje in delo, 3-4/2010Po vrsti let političnih in sodnih razprav o obsegu skupne trgovinske politike EU Lizbonska pogodba, ki je začela veljati 1. decembra 2009, področje tujih neposrednih naložb uvršča v okvir skupne trgovinske politike. Članek presoja nekatere dileme prava tujih neposrednih naložb na svetovni in državni ravni ter na ravni EU, predvsem pa ocenjuje vpliv Lizbonske pogodbe na delitev pristojnosti med EU in državami članicami. Avtorica ugotavlja, da Lizbonska pogodba bolj kot izključuje pristojnosti držav članic na investicijskem področju povečuje sodelovanje med nacionalno ravnjo in EU. Investicijsko pravo EU se šele začenja razvijati in do učinkovitega sistema pravil na tem področju je še dolga pot.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

SODBA SODIŠČA (TRETJI SENAT) Z DNE 11. MARCA 2010 - C-384

Avtor ni naveden, 17.6.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Avtor ni naveden, Podjetje in delo, 3-4/2010"Člena 43 ES in 48 ES - Deželna zakonodaja, ki določa obvezne najmanjše razdalje med bencinskimi črpalkami - Pristojnost Sodišča in dopustnost predloga za sprejetje predhodne odločbe - Svoboda ustanavljanja - Omejitev"
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

Novi - kompromisni predlog za ureditev evropske zasebne družbe (evropske d. o. o.)

Marijan Kocbek, 17.6.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Marijan Kocbek, Podjetje in delo, 3-4/2010Kmalu potem ko je Evropski uniji po dolgoletnih prizadevanjih v letu 2001 uspelo sprejeti Uredbo o statutu evropske delniške družbe (Societas Europaea - SE), se je pripravil tudi predlog Uredbe za Evropsko zasebno družbo (Societas Privata Europaea - SPE), kot nekakšna evropska družba z omejeno odgovornostjo. Že zaradi uspeha z Evropsko delniško družbo in zaradi podpore v pravni znanosti in poslovni praksi je bilo pričakovati, da bo uredba relativno hitro sprejeta. To pričakovanje pa se ni uresničilo, ker se je "zataknilo" skoraj na zadnji stopnji sprejemanja uredbe. Izraženi so bili številni načelni in konkretni pomisleki in dopolnilni predlogi k uredbi. Le-ti se nanašajo po eni strani na tudi sicer vedno aktualno vprašanje delavske participacije, po drugi strani pa na nekatera vprašanja glede temeljnih konceptualnih vprašanj, povezanih s samo zgradbo družbe, od vprašanja minimalnega osnovnega kapitala, ocenjevanja stvarnih vložkov, evropske - čezmejne dimenzije poslovanja ter do razmerja med nadnacionalnim in nacionalnim pravom.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

COUNCIL REGULATION ON A EUROPEAN PRIVATE COMPANY

Avtor ni naveden, 17.6.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Avtor ni naveden, Podjetje in delo, 3-4/2010Revised Presidency compromise proposal for a THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION, Having regard to the Treaty establishing the European Community, and in particular
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

SODBA SODIŠČA (TRETJI SENAT) Z DNE 21. JANUARJA 2010 - C-546

Avtor ni naveden, 17.6.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Avtor ni naveden, Podjetje in delo, 3-4/2010"Neizpolnitev obveznosti države - Svoboda opravljanja storitev - Člen 49 ES - Priloga XII k aktu o pristopu - Seznam iz člena 24 Akta o pristopu: Poljska - Poglavje 2, točka 13 - Možnost, da Zvezna republika Nemčija odstopi od člena 49(1) ES - Klavzula o zamrznitvi - Sporazum med vlado Zvezne republike Nemčije in poljsko vlado z dne 31. januarja 1990 o napotitvi delavcev poljskih podjetij zaradi izpolnjevanja podjemnih pogodb - Onemogočanje podjetjem s sedežem v drugih državah članicah, da sklepajo podjemne pogodbe s poljskimi podjetji za delo, ki ga je treba opraviti v Nemčiji - Razširitev omejitev, ki so obstajale ob podpisu pristopne pogodbe v zvezi z dostopom poljskih delavcev do nemškega trga dela"
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

Ne ultra alterum tantum in evropsko pravo

Možina Damjan, Možina Damjan, 17.6.2010

Obligacije, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Damjan Možina, Podjetje in delo, 3-4/2010Avtor v članku najprej predstavi omejitveno pravilo o obrestih iz 376. člena OZ, po katerem obresti - pogodbene in zamudne - nehajo teči, ko vsota zapadlih in neplačanih obresti doseže glavnico. O tem pravilu je v Sloveniji potekala intenzivna razprava, v kateri je z več odločbami sodelovalo celo Ustavno sodišče. Od spremembe zakona v letu 2007 (OZ-A) naprej pravilo velja le še za pogodbene obresti. Avtor meni, da je bilo pravilo v nasprotju z Direktivo 2000/35/ES o plačilni zamudi v gospodarskih poslih, ki v prvem odstavku 3. člena zahteva obrestovanje neplačanih terjatev iz gospodarskih pogodb od nastopa zamude do plačila. Ta ugotovitev ima več pravnih posledic. V primerih, kjer je o ustavitvi teka zamudnih obresti v času veljave 376. člena OZ prišlo do pravnomočne sodne odločbe, lahko upniki iz gospodarskih pogodb zahtevajo neplačane obresti kot odškodnino od RS. Kjer do pravnomočne odločbe ni prišlo, naj obresti, ki v času veljavnosti 376. člena OZ niso tekle, upnikom prav tako povrne država. V času po spremembi zakona pa razlaga v skladu z evropskim pravom zahteva, da zamudne obresti tečejo naprej.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPodjetje in delo 3-4

Leto objave

< Vsi
2010(6)
> Junij(6)

Področja

< Vsi 10. MEDNARODNO PRAVO 10.2. MEDNARODNI VEČSTRANSKI AKTI

Avtorji

ABCĆČDĐEFGH IJK LM NOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov