Arhiv člankov Arhiv člankov
English version
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄8

Zakonski rezervni sklad delniške družbe

Gregor Drnovšek, 15.12.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Gregor Drnovšek, Podjetje in delo, 8/2010Zakonski rezervni sklad je operand, ki ga sestavljajo tako kapitalske kot tudi zakonske rezerve. Napaja se lahko iz več virov, zakon pa je poskrbel za letno dovajanje čistega dobička v zakonske rezerve in s tem za njegovo kontinuirano vzdrževanje. Njegova uporaba je omejena, pri njej pa je treba upoštevati njegovo višino in druge sestavine lastnega kapitala. Kršitve določb, ki urejajo njegovo dotiranje in uporabo, vodijo do ničnosti letnega poročila.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄5

Višja sila in merila za njeno določitev

Aljoša Dežman, 20.8.2010

Obligacije

Aljoša Dežman, Podjetje in delo, 5/2010Avtor se v članku ukvarja z merili za določanje višje sile. Pri tem obravnava tako stališče iz rimskih pravnih virov kot stališče moderne pravne doktrine in sodne prakse. Višja sila je pravni institut neposlovnega obligacijskega prava, kjer pomeni razbremenilni razlog objektivne odgovornosti iz nevarne stvari ali dejavnosti. Glede kriterijev ugotavlja, da se višja sila v slovenskem pravu presoja po abstraktnem, vendar ne absolutnem merilu. Sklepno primerja višjo silo z naključjem kot pravno obliko.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄3-4

Pravna narava poslovne odškodninske odgovornosti v Obligacijskem zakoniku

Aljoša Dežman, 17.6.2010

Obligacije

Aljoša Dežman, Podjetje in delo, 3-4/2010Avtor v članku obravnava pravno naravo poslovne odškodninske odgovornosti v slovenskem pravu. Pri tem ugotavlja, da je po svoji pravni naravi poslovna odškodninska odgovornost iz 240. člena slovenskega Obligacijskega zakonika stroga subjektivna odgovornost. Subjektivna je zaradi merila, po katerem se opredeljuje, poleg subjektivnega merila pa so določeni trije zakonski dejanski stani, ki njeno pravno naravo deloma objektivizirajo.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPodjetje in delo
8(1) 5(1) 3-4(1)

Leto objave

< Vsi
2010(3)
> Junij(1) > Avgust(1) > December(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV

Avtorji

< Vsi
ABCĆČD ĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov