Arhiv člankov Arhiv člankov
English version
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 4 (od skupaj 4)
Publikacija Članek
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄6-7

Materialnopravna vprašanja ustanovitve in izvedbe finančnih zavarovanj

Miha Juhart, 6.10.2010

FINANČNI PREDPISI

Miha Juhart, Podjetje in delo, 6-7/2010Finančna zavarovanja v zadnjem času pridobivajo pomen in postajajo pomemben steber finančnega sistema. Povečana uporaba finančnih zavarovanj pa zahteva tudi primerno in zanesljivo pravno ureditev. Evropska komisija je na ta izziv odgovorila z Direktivo 2002/47, o finančnih zavarovanjih, ki je bila v slovenski pravni red prenesena z zakonom o finančnih zavarovanjih. Avtor obravnava dva pomembnejša materialnopravna problema, povezana z izvrševanjem finančnih zavarovanj. Direktiva in ZFZ poudarjata potrebo po hitrem in neformalističnem načinu izvrševanja finančnih zavarovanj z namenom zagotavljanja finančne stabilnosti in omejevanja okužbe v primeru neizpolnjevanja obveznosti. Avtor je zaznal nekatere težave pri uresničevanju prodaje zaradi poplačila. Posebna pravila finančnih zavarovanj dovoljujejo tudi prisvojitev finančnega instrumenta, ki je predmet finančnega zavarovanja. Tudi v tem primeru je avtor našel nekatere pravne ovire, ki zmanjšujejo učinkovitost. Te so podobne tistim iz znanega primera Cukurova Finance International Limited in Cukorova Holding AS proti Alfa Telecom Turkey Limited, na katerega opozarja.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄5

Kršitev obveznosti iz delovnega razmerja z znaki kaznivega dejanja

Marija Janko, 20.8.2010

Delovna razmerja, Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Marija Janko, Podjetje in delo, 5/2010Prispevek obravnava izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, če delavec krši pogodbeno ali drugo obveznost iz delovnega razmerja in ima kršitev vse znake kaznivega dejanja. Avtorica prikazuje pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da je izredna odpoved zakonita, pri čemer poseben poudarek nameni znakom kaznivega dejanja. Opozarja na - po njeni oceni - neprimerno oziroma neustrezno opredeljenost obravnavanega razloga za odpoved v Zakonu o delovnih razmerjih.
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄2

Antagonistični učinki "poroštev na prvo zahtevo"

Miran Jus, 16.4.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Miran Jus, Podjetje in delo, 2/20101. SAMOSTOJNE IN AKCESORNE BANČNE GARANCIJE 1.1. Pomen sodobnih osebnopravnih jamstev in njihova zaščitna vrednost 1.2. Temeljna klasifikacija bančnih garancij po njihovi pravni naravi in njihova ureditev 2. RAZLIČNOST PRAVNE NARAVE IN UČINKOV GARANCIJ 2.1. Akcesornost ali samostojnost ga
Naslovnica
Podjetje in delo, 2010⁄1

Razvoj borznega prava

M. Fleckner Andreas, J. Hopt Klaus, 19.2.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Andreas M.-fleckner, Klaus J.-Hopt, Podjetje in delo, 1/2010Članek iz revije Podjetje in delo.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPodjetje in delo
6-7(1) 5(1) 2(1) 1(1)

Leto objave

< Vsi
2010(4)
> Februar(1) > April(1) > Avgust(1) > Oktober(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJ KLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov